Зберегти для нащадків пам’ять


2014-й українська влада оголосила роком воїнів-інтернаціоналістів, адже саме цього року країна відзначає 25-ліття виведення Радянських військ з Афганістану.
7 квітня Мукачівська міська бібліотека ім. О. Духновича провела зустріч двох поколінь „Без права на забуття”, учасниками якої були  воїни-інтернаціоналісти із Спілки ветеранів війн м. Мукачева та учні військового ліцею-інтернату.
Провідний бібліотекар відділу обслуговування Тетяна Туряниця розповіла про історію початку Афганської війни та її причини, про безсмертний подвиг воїнів-афганців та представила почесних гостей: Іванова Сергія Володимировича, голову Мукачівської міської спілки ветеранів війн, Федорова Ардаліона Васильовича, голову Закарпатської обласної організації Всеукраїнського союзу радянських офіцерів, Захарчука Івана Івановича, заступника голови Закарпатської обласної організації Всеукраїнського союзу радянських офіцерів, Маслєнікова Михайла Андрійовича, ветерана Збройних Сил СРСР та Степанова Валерія Афанасійовича, секретаря Мукачівської міської спілки ветеранів війн.
Ділячись спогадами, воїни-інтернаціоналісти закликали молодь бути завжди відданими своїй Вітчизні та берегти світлу пам’ять про тих, хто відійшов у вічність. Юні курсанти з великою шаною та цікавістю слухали їх розповіді, переглядали фотографії тих років та задавали багато питань: чи були певні критерії відбору в Афганістан; чи правда, що офіцер, чи солдат якого направляли в Афганістан, не мав вибору; чи спілкувалися солдати з корінним населенням, і як до них відносилися; в яких умовах доводилось служити; що допомагало вижити у тих пекельних умовах тощо.
Відповідаючи на одне з питань, І. І. Захарчук сказав: „Можна багато говорити про справедливість чи несправедливість тієї війни, за що мають відповідати політики, керівники держави, але є солдати війни, які чесно виконували свій військовий обов’язок, які не мали права порушувати даної Батьківщині Військової присяги, не виконати наказу”.
Курсант ліцею Олександр Лукач, наводячи у своєму виступі статистичні дані про миротворчі місії військового контингенту рідної країни на території інших держав, зазначив: „Ми засвідчуємо повагу всім українським воїнам, які виконували свій інтернаціональний обов'язок в багатьох воєнних діях. Адже героїзму цих людей немає меж”.
Гості висловлювали і свої переживання у зв’язку з останніми подіями в країні, адже вони своїми очима бачили, що таке справжня війна, що таке, коли гинуть чи стають інвалідами друзі, знають, як воно дивитись в очі матері загиблого побратима.
Хвилюючим моментом зустрічі стало вручення пам’ятних медалей „25 років виведення військ з Афганістану” Іванову Сергію Володимировичу, Федорову Ардаліону Васильовичу, Шпер Михайлу Івановичу та Варзі Йосипу Йосиповичу.
Почуття єдності між учасниками бойових дій та курсантами військового ліцею  викликали авторські пісні про Афганістан, які звучали у виконанні барда Валентина Чернікова.






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

”НІ – насильству в сім’ї”

Презентація книги Володимира Маслова „Материя чувств”

Година спілкування